Saturday, January 23, 2021

 



Как се празнува Коледа


Англия:

Основното и задължително ястие в менюто е пуйката със сладко от евкалипт и канела. Рецептите са много и в повечето случаи преписани от французите. Всяка домакиня готви нещо, което после се изхвърля и накрая от ресторанта се купуват пържени яйца с шунка. Някои про-ирландско настроени семейства предпочитат пая с риба пред пудинга с аншоа и риба чук. В навечерието на Коледа по улиците може да се видят многобройни демонстрации и литургии, както и маскирани актьори, обиращи банки (просто използват случая). По стар езически обичай костюмите им са направени от плат. 


Холандия:

Поради легализираните наркотици Коледата там, преминава в пълна мъгла. Повечето хора нямат никакви спомени след приключване на празниците, като единствено свидетелство за Рождеството понякога са три до пет килограма в повече, лепнати на в коремната област и върху по-задните части от тялото.

 

Италия: 

По изключение на този ден италианците ядат спагети, пица и пият вино. Отново по изключение се говори много и усилено се ръкомаха. Дори членовете на италианската мафия почиват, поради което често изостават в графика с прането на пари.


Испания:

Коледа – един от малкото празници в Испания. Типичното е, че не се провежда корида, а паелята за този свят празник се приготвя с ориз. 


Германия: 

В Германия Коледата е семеен празник. Събира се цялото семейство, обикновено всички идват с мерцедеси. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят и затова са им необходими здрави немски автомобили. Всички заедно сядат около богата трапеза с наденички и картофи. Разговорите не са позволени. 


Франция: 

Готвят се миди, охлюви, сьомга, гъши пастет, медузи, бутчета от хипопотам, кожички от малки алигаторчета. Печените кестени се пекат заедно с кореновата система и листата.


Аржентина: 

Играе се футбол и се говори на испански. 


Бразилия:

Играе се футбол и се говори на португалски.


Египет: 

По стара традиция се строи пирамида или се дорършва стара. Яде се предимно египетска храна.


Индия: 

Цветове, миризми, коледно къпане в Ганг или в банята. Консумират се предимно люти чушки с чили.


Китай: 

Празнуват друг път.


Гърция:

Събират се пари за външния дълг. Консумира се ненарязана шопска салата (гръцка салата), дзадзики (снежанка), сувлаки (шишчета). По стар обичай със стрела в петата се прострелва маратонец, който едвам стига до магазина за да купи Узо за цялото семейство. 


Финландия 

-30.


(бел. на КГБ – ползвани са текстове от Dir.bg)