Танквемада
Саламура (1123 - 1313 г.)
Танквемада
започва опити със сос едва на 94 годишна възраст, при това без особен успех.
Едва за 135 годишнината си, се сеща да добави вода. Получава му се и бързо
започва концертна дейност.
Най-съкровения си успех постига през 1301 г., когато
без малко не задушава с новия си сос почти всички зрители дошли да го
наблюдават във Виенската опера, в Прага.
Малцината оцелели разказват със сълзи
на очи за новото му изобретение, наречено на името на учения - Саламура.
Най-голям брой почитатели Танквемада намира на Балканския полуостров, където,
само за да могат да му издигнат паметник, го обезглавяват.
Саламурата бързо
набира скорост и въпреки, че миризмата й не успява да отблъсне мюсюлманското
нашествие, става предпочитан сос за съхранение на различни видове месо, туршии,
и най-вече бяло саламурено сирене (от 7.20 лева за килограм в "Лидъл").
През 2013 година
Саламура щеше да навърши 700 години и да
изравни рекорда на Йода, въпреки, че последния няма в списъка си с изобретения
нито един сос, а е по-скоро известен с енергийните торсионни полета и повдигането
на тежки предмети само със силата на мисълта за Памела Андерсън. Но за Йода
следващия път...