Friday, October 19, 2018



Танквемада Саламура (1123 - 1313 г.)
 
Танквемада започва опити със сос едва на 94 годишна възраст, при това без особен успех. Едва за 135 годишнината си, се сеща да добави вода. Получава му се и бързо започва концертна дейност.
 
Най-съкровения си успех постига през 1301 г., когато без малко не задушава с новия си сос почти всички зрители дошли да го наблюдават във Виенската опера, в Прага.
 
Малцината оцелели разказват със сълзи на очи за новото му изобретение, наречено на името на учения - Саламура.
 
Най-голям брой почитатели Танквемада намира на Балканския полуостров, където, само за да могат да му издигнат паметник, го обезглавяват.
 
Саламурата бързо набира скорост и въпреки, че миризмата й не успява да отблъсне мюсюлманското нашествие, става предпочитан сос за съхранение на различни видове месо, туршии, и най-вече бяло саламурено сирене (от 7.20 лева за килограм в "Лидъл").
 
През 2013 година Саламура щеше  да навърши 700 години и да изравни рекорда на Йода, въпреки, че последния няма в списъка си с изобретения нито един сос, а е по-скоро известен с енергийните торсионни полета и повдигането на тежки предмети само със силата на мисълта за Памела Андерсън. Но за Йода следващия път...