Tuesday, January 8, 2019


Как се празнува Коледа по света?

Англия
Основното и задължително ястие в менюто е пуйката със сладко от евкалипт и канела. Рецептите са много и в повечето случаи преписани от французите. Всяка домакиня готви нещо, което после се изхвърля и накрая от ресторанта се купуват пържени яйца с шунка. Някои про-ирландско настроени семейства предпочитат пая с риба пред пудинга с аншоа и риба чук. В навечерието на Коледа по улиците може да се видят многобройни демонстрации и литургии, както и маскирани актьори, обиращи банки (просто използват случая). По стар езически обичай костюмите им са направени от плат. 

Холандия
Поради легализираните наркотици Коледата там преминава в пълна мъгла. Повечето хора нямат никакви спомени след приключване на празниците, като единствено свидетелство за Рождеството понякога са три до пет килограма в повече, лепнати на в коремната област и върху по-задните части от тялото.

Италия
По изключение на този ден италианците ядат спагети, пица и пият вино. Отново по изключение, се говори много и усилено се ръкомаха. Дори членовете на италианската мафия почиват, поради което често изостават в графика с прането на пари.

Испания
Коледа – един от малкото празници в Испания. Типичното е, че не се провежда корида, а паелята за този свят празник се приготвя с ориз. 

Германия
В Германия Коледата е семеен празник. Събира се цялото семейство, обикновено всички идват с мерцедеси. Тези с БМВ-та не успяват да стигнат, поради зимата. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят (не и тези с БМВ-та) и затова са им необходими здрави немски автомобили (а не БМВ-та). Всички заедно сядат около богата трапеза с наденички и картофи. Разговорите и чувствата не са позволени. 

Франция 
Готвят се миди, охлюви, сьомга, гъши пастет, медузи, бутчета от хипопотам, кожички от малки алигаторчета. Печените кестени се пекат заедно с кореновата система и листата. Разговаря се много, без да се изслушват или да си обръщат внимание. По стар обичай на трапезата са поканени и любниците.

Аржентина 
Играе се футбол и се говори на испански. 

Бразилия
Играе се футбол и се говори на португалски.

Египет
По стара традиция се въздига пирамида или се дорършва стара. Яде се предимно египетска храна.

Индия
Цветове, миризми, коледно къпане в Ганг или в банята. Консумират се предимно люти чушки с чили. Събират се на малки групи от по десетина хиляди.

Китай
Празнуват друг път.

Гърция
Събират се пари за външния дълг. Консумира се ненарязана шопска салата (гръцка салата), дзадзики (снежанка), сувлаки (шишчета). По стар обичай със стрела в петата се прострелва маратонец, който едвам стига до магазина за да купи Узо за цялото семейство. Жената обредно обръсва мустаците си.

Финландия
-30. Празнуват навън.

(бел. на МОСАД – ползвани са текстове от Талмуда)