Thursday, April 20, 2023

 


Картините на Швайщайгер 1884-1945


Повечето художествени експерти определят творчеството на Швайщайгер като рядък микс на багри и платно. „Картини, които са ценни не само заради огромното количество маслени бои, които художникът е ползвал” – твърдят те.


Въпреки, че все още има специалисти, които недоумяват защо Хайнц Харолд Швайщайгер е нарисувал 278 напълно еднакви шедьовъра.


Някои го отдават на смутните времена, в които е живял. Според тях авторът, очаквайки поне две световни войни и редица по-малки военни конфилкти и конфликтчета, е искал да се застрахова, че поне една от картините му ще пребъде през времето.


Много интересна хипотеза споделя лелята на Швайщайгер – веднага след като художникът е записал да следва икономика той започнал отчаяно да търси начин картините му да намалят своята цена след смъртта му. Така повече негови ценители щели да могат да закупят от платната му. При предполагаема цена от около 278 милиона марки за картина, художникът е вярвал, че ще трябва да нарисува 278 напълно еднакви картини, така, че цената на бройка да падне до около милион.


Разбира се, не всички колекционери и специалисти застъпват тази теза. Много от тях просто вярват в пословичната склероза на Швайщайгер.


Но така или иначе, днес, всички ние сме наследници на едно невероятно творчесто, на един невероятен подход към платното.


На търга, организират от Сотбис, цялата колецкия на автора бе закупена от компанията Ранк Ксерокс.