Friday, December 21, 2018


ВОДОЛЕЙ (20.01 - 19.02)


Който е посещавал поне веднъж годишната сбирка на астролозите-водолеисти би трябвало да е запознат добре с този астрологичен знак и може спокойно да премине към друг знак от зодиака.

А за всички останали нека поясним – родените в края на януари и началото на февруари са преди всичко личности заченати девет месеца по-рано, т.е. през пролетта. А кои родители бързат да се размножават още с първия повей на топлото време? Правилно, нетърпеливите!

От тук психолозите халюцинатори /т.е. специалисти по човешки ресурси/, стигат до натрапчивият извод, че водолеят е всичко онова, което неговите родители не са. Благ, спокоен, сякаш живеещ върху облаците и сеещ мир, разум и в съвсем незначителни количества идиотски изцепки след напиване.

Сякаш за да потвърди теорията на Фройд - „Водолеят финансист – този малък разсейко! и като противовес на сприхавите си родители, нямали търпение да изчакат август месец, когато са на море, водолеят носи в себе си онова особено спокойствие присъщо единствено на хората не гледащи никога новини.

Родените под знака на водолея се леят и разливат като река. Могат с дни да обикалят от един отдел в друг и заради отнесения си характер даже не биха забелязали.

Но с този зодиакален знак трябва и да се внимава. Да се доверява на клиенти, роднини и приятели от други банки или министерства, е негова втора природа. Поради разсеяността си водолеят е винаги на един имейл разстояние от оповестяването на всякакви тайни.

Ако ще го ползвате като икономист, а не по предназначение, по-скоро се осланяйте на неговата експериментаторска муза, любовта му към необичайното и невъзможността да бъде подкупен. На Уол Стрийт под сурдинка разказват, че повечето финансови иновации, рационализации и странни продукти са именно дело на водолеи. Освен разбира се, когато са дело на цели екипи от извратени икономисти, в по-голямата си част водолеи.

Във всеки случай, водолеят е за мир и благоденствие в междупланетарен аспект. Именно по това ще го познаете в офиса. Това е човекът, с когото би трябвало да нямате проблеми, освен в понеделник сутрин. А ако е ваш началник и е жена, още повече и  красива, за вас би било истинско удоволствие. И обратното. Въпреки стихийността в управлението си, тези шефове по принцип съумяват да накарат своите подчинени да постигнат нещото, което за тях е трудно да приложат – редът.

Някои от по-известните водолеи  са Луис Карол и Рузвелт.

Луис Карол вероятно е най-типичният водолей раждан някога. Само със силата на мисълта той устоява на изкушението да стане известен банков чиновник от Сити. Въпреки, че ако се вярва на неговите историци бил доста добър математик.
Можем да мечтаем, човек с въображението на Карол, да се бе въплътил в ролята на световен финансист и конспиратор. Извеждайки математическата логика до крайност, и заедно с огледалните светове, които постоянно му се привиждат, вероятно той щеше да е родоначалникът на нова велика династия. Уви…

Слава Богу, човечеството е наследило двете му велики произведения за Алиса, които след внимателен прочит и анализ биха могли да доведат икономическата наука до нови върхове. Нима не си представяте  Алиса в Страната на чудесата” седнала някъде на пейка на Уолл Стрийт и загледана в курса на акциите? Или пък „Алиса в огледалният свят” като хитра млада счетоводителка водеща двойно счетоводство с цел измама?

Доколкото за Рузвелт… останал белязан и белязал целият двадесети век! Роден от майка си Сара, в богатство и разкош, след три президентски мандата умира още по-богат, въпреки, че това едва ли го е радвало кое знае колко на смъртния одър. 

Като блестящ стратег и икономист Рузвелт съзнава, че хората са в криза, винаги когато настъпи критическата. И направил най-блестящия си и възвишен ход. Отменил сухия режим. От онзи паметен ден всеки е имал правото да се напие от мъка, щастие или просто за да изтрезнее от вчера. И Голямата депресия отминала яко дим.