Friday, December 21, 2018


КОЗИРОГ (21.12 - 20.01)


Козирог - един от най-печените астрални знаци. Според Библейските предания от 1058 г. /Първи том, стр. 534/, единствените по-престижни зодии са останалите единадесет. Което донякъде обяснява почти доброто име, с което се ползват последователите на Сатурн.

Адски често представителите на този знак от небосклона са въодушевени същества, притежаващи огромно чувство за хумор. По-голямо впечатление от това прави само факта, че те не го ползват. Което е разбираемо – козирогът обитава „стръмни” ареали – офиси, сгради, комитети. Често бива наричан „aлпинистът от кариерата”. Защото има едно единствено приложение – да се катери.

Разпознава се лесно по налудничавия поглед с който се изкачва по йерархичната стълбица. А когато стълбите свършат преминава по фасадата. "Целта оправдава средствата!" – обича да казва сатурновецът всеки път преди да започне да прескача от етаж на етаж. И всичко това с хъса на грък съзрял легло, по време за сиеста.

Въпреки няколкото по-черни щрихи, е редно да се признае, че представителите на този знак са дружелюбни и верни приятели. Когато сте в беда именно това е приятелят, който ще ви се притече на помощ. Моментално щом привърши с обяда си.

Най-големият враг на козирога са почивните дни. Обичайно тогава кариерата им е в застой и това ги прави леко песимистични по душа. Когато видите начумерена физиономия в петък, в пет, бъдете сигурен – това е той.

Сатурновецът – облечен в черно, притихнал, напорист, действащ винаги до край! Историята разполага с хиляди сведения от древността, когато са им възлагани непосилни изчислителни задачи. Има-няма сто процента от откритите артифакти на мумии, са на козирози със сметало в ръка. Ето защо, по хуманитарни причини, от юли 1875, ООН е забранило на козирози да се възлагат непосилни задачи. (Колко козирози атомни физици познавате?)

Родени като патологично пресметливи индивиди, при своето възмъжаване сатурновците се превръщат в перфектни микропроцесорни изчислителни центрове с широк обсег на действие. Понякога към тази амалгама прибавят брилянтен ум и ги ползват за директори. Понякога не.

Козирогът, макар и добре обут, е роден Бос! Винаги взима надмощие, макар и бавно. Той е психологически подготвен - точно толкова романтик, колкото сантиментален може да бъде надгробен камък в навечерието на Нова Година.

За разлика от други по-недалновидни зодии, козирога никога няма за крайна цел само парите. За него особено важна е и властта. Заради този му, двустранно развит характер, противния пол го боготвори и благоговее пред него.

Учените, наясно с магнетизма и електричеството, обичат да казват – противоположностите се привличат. Това обяснява защо жената до козирога е фрапантна, красива, изящна, цветна и одухотворена.

Едни от най-известните личности козирози е Сър Исак Нютон. Този малък, зъл гравитационен гений! От почти никому неизвестен беден младеж на разведени родители, той се превръща в най-главният човек на Англия – ковчежникът. Нютон не само открил защо ябълките падат от дърветата, а не обратното. Наред с кралските астрономически щуротии той сложил ръка върху кралската хазна!

Когато гравитацията надделяла завинаги над стария учен и финансист, той успял да умре богат. И като истински козирог, бидейки на върха, насмалко щял да умре сам. Ако не била пневмонията която прихванал седмица по-рано.

Друг знаменит козирог е Едгар Хувър – дългогодишен шеф на ФБР. Противоречив пич, витаещ из тъмни коридори, управляващ орди снайперисти. Лиричното отклонение в душата на Хувър било слабо застъпено, а преследването на обикновените хора често срещано. Когато Хувър идва на власт като ръководител на Федералното бюро той успява да се впие във властта за жалките 48 години преди да се гътне на поста си. И то едва след като се уверил, че на тази земя е постигнал всичко. Чак тогава продължил в един по-добър свят. Естествено, по-нагоре.