Sunday, December 23, 2018

БЛИЗНАЦИ (21.05 - 21.06)

            Добрият пиар има отговорите на всичко, но не знае нищо.
Добрият агент знае всичко, но не казва нищо.

И само добрият банкер знае всичко и е готов да ви го продаде.

Това са те близнаците. Странни екземпляри, що се касае за бизнес, а и по принцип. Родени са под знака на Меркурий, а това е римският бог на търговията. Затова, когато имате дела с близнак винаги ще се чувствате сякаш контактувате с двама души в една личност. Често, евреин и грък. Знакът на близнаците е въздухът, та затова бъдете на щрек. Те наистина биха могли да ви продадат всичко, включително и въздух под налягане.

В инвестиционния живот близнаците често сменят нагласите и навиците си. В желанието си да спечелят те ту купуват, ту продават, но никога, когато трябва. Заради двойственият им характер, на тях всичко им се случва, вместо те да го случват. Едното „аз” пречи винаги на другото „той”. Но хубавото при финансистите от тази зодия е, че те никога не губят. Но и не печелят. При тях е въпрос на оборот. Когато днес единият близнак печели, утре, другото му „аз” ще губи. Прищевките и спонтанните им желания да отидат на плаж или да бъдат сериозни банкери се сменят така, както се сменят партньорите им.

От друга страна родените под този знак са жизнерадостни и дружелюбни, макар някои да тренират бокс.

Редови банкер, помолен да ви услужи, би се намусил, ядосал и най-малкото ще ви запомни с лошо. Не и близнака – той ще се усмихне, ще ви потупа по рамото, дори ще попита как е семейството. И чак тогава ще се изпари яко дим, а не както други. Но близнака няма да е близнак, ако не прави всичко по два пъти. Нищо чудно, само пет минути по-късно, минавайки покрай просяк да хвърли монета в шапката му и да си пожелае покачване на пазарите в утрешния ден.

Такъв е представителят на Меркурий. Понякога щедър друг път скъперник. Днес губи на къса позиция, утре на дълга. Но с него никога не е скучно. Особено, ако двете му „аз” имат принципни различия и се стремят към лидерство.

Поради природа си, близнаците се славят като умели фалшификатори и мошеници, които е трудно да разпознаете, ако нямате набито око.

Пример за такива личности много: Джон Ф. Кенеди, става президент като обещава неща на определени кръгове, а в следващия момент, вече като президент, се отмята. От тук идва непостоянство в живота му, когато в началото е жив, а после мъртъв.

Не по-различен е и небезизвестният банков чиновник - Пол Гоген. През 1871 г. той е назначен във френска банка срещу баснословна чиновническа заплата и два часа гарантиран следобеден сън. Въпреки това, Гоген решава, че света на числата и приятното прекарване не е за него, захвърля ръкавелите и решава да е беден художник.

За щастие и тук е непостоянен, мечтата му не се сбъдва и той става богат художник.

Както и да опитва да не се занимава с политика и пари, а да рисува, Гоген не успява. Желанието му да е едновременно банкер и художник го довежда до отчаяние и той пробва да се самоубие. Изхода е повече от предизвестен, защото второто му „аз” упорито отказва да умре, но не иска и да рисува.

Принуден от обстоятелствата, Гоген отново нахлузва ръкавелите и в крайна сметка бива запомнен от неговите съселяни в Париж, като най-добрият банкер сред художниците и най-талантливият художник сред банкерите.