Wednesday, April 18, 2018


Банкерът Херман Титмайер

В новия си роман "Финансовите пазари, уффф, ами сега накъде?", г-н Херман Титмайер разгръща тежката артилерия на своя научен потенциал. Използвайки мощния инструментариум на висшата математиката съчетан с подхода на ранния импресионизъм той сякаш с лепило свързва някои вечни категории. Разглеждат се най-вече пазарите на роби от IX век. Робът, твърди Титмайер, може да бъдат използван не само за непосилен труд (при приготвянето на торта гараш, например), но и като обезпечение по издадени акредитиви. 

Носталгията по миналото не само помага на автора да види в бъдещето, но и очертава съвсем нови, неподозирани насоки при събирането на дългове. Според него, във време, когато експлозивите поскъпват, а масовото следене все повече е отритнато от обществото, завръщането към добре забравеното робовладелство е категорията, която би помогнала в голяма степен на банковия сектор да възвърне сили (и потуши идеите на всеки анти-банков мушморок в зародиш).


Особено е интересно заключението на Титмайер, който предлага, всички граждани да бъдат обвени за роби по-принцип, като това в особена степен да важи за жена му, г-жа Титмайер. Като изключение от правилото (освен служителите от финансовия сектор), автора скромно посочва себе си и тримата му колеги  по бридж в петък вечер.


За съжаление новият роман на няма да излезе скоро, тъй като при почистването на кабинета на г-н Титмайер, съпругата му е успяла да докопа ръкописа. Самият г-н Титмайер е в неизвестност от седмица, въпреки, че известна светлина за неговото местонахождение хвърля факта, че в квартала се е появило безпризорно куче, което нагло краде цялата храна на редовно регистрираните домашни любимци.

Издателска къща "Кинти, Кеш&Гепи" обявява награда за всеки, който или разполага с копие от ръкописа на книгата или знае къде се намира автора. Анонимността му ще бъде купена.